OffNews.bg

Компенсация от 25 стотинки на литър гориво обсъждат днес на експертен коалиционен съвет

Актуализация на бюджета ще бъде обсъдена днес на експертен съвет на управляващата коалиция.

Обсъждането на мерките предхожда предстоящото внасяне на актуализацията в НС. Очаква се следващата седмица актуализацията да бъде разглеждана по комисии в парламента.

Сред обсъжданите мерки за справяне с кризата са премахването на ДДС върху хляба, минималната пенсия от 1 юли да се повиши на 467 лева, а максималната да расте на 2 стъпки - от 1 юли таванът може да стане 2000 лева, а от 1 октомври - 3400 лева.

"Заплатите в държавната сфера да нараснат с поне 10% от началото на юли и ръстът им да се изравни с този в частния сектор" - поиска министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков вчера пред БНТ.

Друга мярка, която ще бъде обсъждана на коалиционния съвет днес е след актуализацията на бюджета - от първи юли - кабинетът да компенсира потребителите, които зареждат гориво за лични нужди с 25 ст. за литър.

По думите на министъра на финансите Асен Василев, цитиран от Българско национално радио, съотношението на разходи и приходи в бюджета няма да се промени независимо от промените в самите пера.

"Що се отнася до това, дали мерките за проинфлационни - те не са, по една проста причина - те не повишават бюджетния дефицит. Съответно ние, като бюджетен дефицит, оставаме на нивата, които са гласувани от Народното събрание на 4,1%." - заяви още Василев.

Очаква се актуализацията на бюджета да стигне до пленарна зала на 25 юни.