OffNews.bg

"Източването на КТБ пряко се следеше от УС на БНБ. Те не направиха нищо"

"В КТБ имаше висш служител на БНБ през цялото време, когато се развиваше това масирано теглене, тези всички масирани атаки, и той имаше пряк достъп до всички движения по сметките на банката, преводите, тоест изтичането на парите от банката пряко се следеше и се докладваше на УС на БНБ. Те знаеха във всеки един момент какво е състоянието на банката и не предприеха абсолютно никакви мерки. Просто наблюдаваха как банката постепенно ще затвори."

Това заяви един от изпълнителните директори на Корпоративна търговска банка Илиян Зафиров - вече обвиняем по делото "КТБ", пред bTV тази сутрин.

На въпрос зависим ли е управителят на БНБ Иван Искров Зафиров отговори: "Последната информация, която г-н Василев изнесе за някакви трансфери за африкански банки не срещна абсолютно никаква реакция, което мен ме навежда на мисълта, че там трябва да има нещо. Не знам за какво говори г-н Василев. Точно този тип информация не я обсъждам. Предпочитам тези неща да не ги знам, защото, първо, не мога да напусна територията на страната и ако знам това, което г-н Василев знае, може да ме намерят в някой храсталак или в някой язовир".

Прогнозата му за бъдещето на КТБ бе следната:

"Банката ще бъде изкупена от държавната Българска банка за развитие и след това препродадена като предприятия на когото трябва и за колкото трябва. Най-големият кредитополучател на ББР знаете ли кой е? Фирми на Делян Пеевски. Оттам нататък министър Горанов също доста активно действа във взаимодействие с ДПС. За мен там се намират хората, които евентуално ще изкупят на безценица активите на банката, които, впрочем, не на оценявани. Другият вариант - ако този не проработи - е синдиците на банката да продават активите "на парче" пак на когото трябва, както досега са продавани всички активи на предприятия в несъстоятелност".

А активите са около 20 действащи предприятия с обща печалба 250 млн. евро, 10 хотела, 200 дка терени в София, "на много сериозни места", както и на морето - в Бургас, Варна, на първа линия, и още 7 сгради в София.