OffNews.bg

Изработихме данъците, вече се трудим за себе си

Денят на свобода от правителството настъпи. От днес работим само за себе си.

Тази година работихме малко над 132 дена, за да платим всички данъци към държавата. Дата се падна в неделя, 13 май, изчисли Институтът за пазарна икономика.

Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано. У нас се нарича Ден на данъчна свобода, а по-света - Tax Freedom Day.

Ето как се изчислява кога настъпва той: през 2018 г. българите изработват средно по около 289 млн. лв. на календарен ден, а консолидираните приходи в бюджета са официално заложени в рамките на 38,2 млрд. лева. Тоест през текущата година ще са необходими малко над 132 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове.

Особености

Има няколко интересни момента в тези 132 дни. Живеещите в Българите ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги „отменят” за малко над 8 дни работа към държавата. Последните отразяват заложените в бюджета близо 2,4 млрд. лв. помощи от ЕС. Местните данъкоплатци ще работим до 4 май за държавата, а в дните до 13-ти май ще бъдем отменени от европейските данъкоплатци. Въпреки това деление официално датата на данъчната свобода е определена на 13 май, тъй като тя с най-голяма точност отчита преразпределението през приходната част на бюджета.

Освен 132-та дни, следва да имаме предвид и планираните 4 дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 1,1 млрд. лв. по консолидираната фискална програма. Традиционно през последните години в бюджета се залага дефицит, което означава, че държавата планира да харчи повече, отколкото да събере като приходи. През последните две години (2016 и 2017 г.) този дефицит не се реализира и бюджетите излизаха на излишък. Ако се повтори този сценарий, и през 2018 г. може да няма дни за отработване.

Разпределение

Най-много дни ще работим за ДДС - 34. За приходите от акцизи ще са ни нужни близо 18 дни. За осигуровките – 23 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за малко над 8 дни. Почти 8 дни ще работим, за да платим държавните и общински такси.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция на увеличаване на броя дни, необходими за плащането на задълженията към държавата, с други думи - реално данъчната тежест в България нараства.

През 2018 г. се покачват осигурителната вноска за пенсия и минималните осигурителни прагове, акцизът върху цигарите. Тези мерки са на стойност около 450 млн. лв. и това е цената на по-високите данъци през 2018 г.

Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За тях данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях Денят на данъчна свобода идва чак в края на юни.