OffNews.bg

"Искров е наредил на квесторите да фалират КТБ"

Квесторите са получили указания от гуверньора на БНБ Иван Искров да фалират КТБ.

Това заяви финансистът Кольо Парамов пред Нова телевизия.

Той беше категоричен, че е имало поръчение да се фалира банката, за да се попречи на Бойко Борисов да направи второто си правителство. „Има високопоставени политици, които са зависими от Цветан Василев и искат само той да се махне далеч от България”, твърди той.

„Знае се, че всички, които са ходили в къщата на Василев са записани на камерите и в един момент той ще извади тези записи”, каза още финансистът. Той беше категоричен, че всичко за исканията на тези хора от политическия и бизнес елит на България са знае и е записано, за собствено спокойствие на банкера.

По думите на Парамов записите в къщата на Василев са правени от 2009 до 2013 г.

Той препоръча на главния прокурор Сотир Цацаров квесторите да не бъдат разпитвани само от един следовател, а по време на разпита да присъстват и прокурор, и съдия.

Парамов поиска да се промени Закона за банковата тайна и да излезе цялата истина за вложителите в КТБ и техните отношения с Цветан Василев.

В ефира на bTV финансистът Емил Хърсев обяви, че вложителите на КТБ, които са преправили договорите си в последния момент, ще трябва да връщат пари обратно.

По думите му тези хора са получили пари, които държава не им дължи.

"На когото е платено нещо, което не е следвало да му се плати, трябва да върне неправомерно полученото”, обясни той. Каква част обаче ще успее да си върне държавата, не е ясно", категоричен беше той.

Миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов заяви, че в последните дни на работата си квесторите в КТБ са разрешили сделки за цесии и прихващания, вследствие на които са освободени "огромни имущества" на кредитополучатели.

Той посочи, че тече разследване, в което са ангажирани прокуратурата, ДАНС и МВР, като резултатите от него се очакват до две-три седмици.

За преправяне на договора си за преференциална лихва потвърди бившият премиер Иван Костов. Той призна за депозит с преференциален лихвен процент и с размер от 155 000 лева в КТБ, който е развалил, за да може да получи гарантираното по закон изплащане до 100 000 евро от Фонда за гарантиране на влоговете.