OffNews.bg

"Газпром" обеща пазарни цени за България и още 7 страни, за да избегне глоба от ЕС

Руската компания "Газпром" обеща пазарни цени за газа за България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия, за да избегне голяма глоба от ЕС, равна на 10% от глобалните ѝ приходи. 

Това стана ясно от изявление на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, съобщи Ройтерс. 

Съобщението идва в края на петгодишно разследване за монопол срещу "Газпром" и е сигнал за размразяване на бизнес контактите между Русия и Брюксел. 

Антимонополните органи на ЕС разследват "Газпром" заради твърдения за по-високи цени на газа в Централна и Източна Европа. Обвиненията включват още налагане на пречки пред конкурентни компании да използват изградената инфраструктура в региона.

Според обявените предложения компанията е готова още да позволи на изброените държави да препродават свободните им количества руски газ чрез реекспорт, да им осигури достъп до западноевропейските газови хъбове и да се откаже от непазарни преимущества, получени за сметка на контрола върху газотранспортната и газоразпределителната инфраструктура.

Засегнатите осем държави имат седем седмици да представят своите становища по предложенията на руснаците. 

В бележките на Брюксел по казуса се посочва, че "Газпром" е изолирал българския пазар чрез териториални ограничения в договорите с "Булгаргаз", на която е забранено да извършва свободен пренос на руски газ през границата, което беше проблем за обратен поток на газ от Гърция към България. 

"Газпром" е поел ангажимент да оттегли исканията се във връзка с прекратяването на проекта "Южен поток“, получени чрез използване на пазарна позиция. Концернът се е ангажирал да не иска обезщетения от българските си партньори заради прекратяването на проекта "Южен поток“.