OffNews.bg

Гърция отпуска 32 млн. евро субсидия за домакинствата заради високите цени на тока

Заради високите цени на тока в Гърция държавата отпуска субсидия за ток на стойност над 32,2 млн. евро на домакинствата и земеделците за следващия месец, съобщи министерството на околната среда и енергетиката, предаде БТА.

Държавната гръцка електрическа компания за първи път от пет месеца повиши основната си тарифа за електроенергия с 10 процента, а останалите доставчици наложиха увеличение с 20-30%. Средната стойност на фактурите за ток за ноември в Гърция е с 18% повече спрямо октомври.

Според данни на гръцкото финансово министeрство 90% от домакинствата ще получат тази помощ.

Битовите потребители ще получат помощ в размер на 2,5 евроцента на киловатчас от фактурата за потребление на ток. Помощите не са обвързани с доходите на гражданите. Субсидиите за битовите потребители се отнасят както за основното им жилище, така и за други техни недвижими имоти.

Уязвимите с много ниски доходи ще получават помощ от 60 евро за мегаватчас - по този начин в техния случай държавата поема 100% от увеличението на тарифата за ток. Земеделците ще получават по 25 евро на мегаватчас, което е като увеличение на помощите спрямо октомври.

Субсидиите са част от политическите ангажименти на министър-председателя Кириакос Мицотакис преди последните парламентарни избори.

Междувременно зам.-министърът на аграрното развитие и храните Ставрос Келецис съобщи, че Гърция ще получи над 360 млн. евро от Европейския фонд за морско дело, риболов и аквакултури за насърчаване на устойчивия риболов.

"Риболовът е източник на богатство за страната, особено за най-отдалечените райони и островната част на Гърция, тъй като е основна дейност за препитание", заяви Келецис. 

Гръцкият риболовен флот разполага с над 12 000 кораба и включва хиляди работница, предаде БТА.