OffNews.bg

Еврокомисар Джентилони: Напролет става ясно кога България влиза в Еврозоната

Напролет ще е ясно дали България покрива критериите за еврозоната. Това заяви еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони в интервю по Нова телевизия.

По думите му присъединяването на България е в интерес и на целия ЕС.

"Ние не обсъждаме дали България ще влезе или няма да влезе в еврозоната. България ще влезе в еврозоната. Първи януари следващата година е част от резултата за критерия с инфлацията за следващата пролет. Никой не е наясно какво ще се случи“, допълни той.

Той коментира, че ако България не се справи с инфлацията, не е в интерес на когото и да е, да се направи изключение.

“Не, не мисля, че това е в интерес на когото и да е. Вярвам, че трябва да работим заедно, разбира се, имаме общ интерес да запазим този процес не като политически процес, в който някоя страна може да каже “да” или “не”, това е процес, основаващ се на правила, и съм напълно уверен във факта, че България ще изпълни изискванията за стабилност на цените. Единствената въпросителна е дали България ще успее да покрие критериите още през пролетта или по-късно – няколко месеца по-късно или след година. Това няма да промени фундаментално уравнението. Нека да се надяваме, че предизвикателството да бъде постигнат критерият през пролетта все още може да бъде постигнато“, посочи еврокомисарят.