OffNews.bg

EPIC започнаха официални преговори за спасяването на КТБ

EPIC са започнали днес официални преговори за изготвяне на план за спасяването на Корпоративна търговска банка.

Това става ясно от прессъобщение на Българската народна банка.

Днес, 24 октомври, в БНБ е била проведена среща между представители на БНБ, представители на EPIC, Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и на Gemcorp.

На срещата представителите на БНБ бяха информирани, че новосформиран консорциум от посочените трима инвеститори води разговори с правителството и с парламентарно представени политически сили за изготвяне на план за рекапитализиране и преструктуриране на „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ), който да включва и средства, осигурени чрез държавна помощ, се казва в прессъобщението. 

От БНБ са настояли плановете за рекапитализация и преструктуриране на КТБ "да бъдат съпроводени с ясни доказателства за наличността и разполагаемостта на средствата, които ще бъдат инвестирани, както и за сроковете и инструментите, чрез които ще се реализират инвестиционните намерения", с оглед срока на специалния надзор 20.11.2014 г.

Потенциалните инвеститори са поискали достъп до докладите на трите одиторски фирми с анализа и оценката на активите на Корпоративна търговска банка.

"Доколкото БНБ не е страна по договорите между квесторите на КТБ и одиторските фирми и докладите не могат да се разпространяват без съгласието на одиторите", отговорили обаче от БНБ и уточнили, че ще окажат съдействие за установяването на контакт и достъп до докладите при определени между консорциума и одиторите условия.