OffNews.bg

ЕК разследва сделката с ''Боташ'', прати въпроси до ''Булгаргаз''

Най-голямата българска компания за разпределение на природен газ "Булгаргаз" е получила въпроси от Европейската комисия относно сделката с турската компания "Боташ", съобщиха от Министерството на енергетиката, предаде БНТ.

Става ясно, че Европейската комисия (ЕК) е започнала разследване на сделката, сключена от служебното правителство през януари тази година. Става въпрос за сключване на споразумение между "Булгаргаз" и турската компания, c което "Булгаргаз" получава достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до територията на България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г.

През юни енергийното министерство започна пълна проверка на целия процес, при който е сключен договора между "Булгаргаз" и "Боташ" за покупко-продажба на природен газ. "Продължаваме промяната" обвиниха президента, че отдалечава България от Европа като сключва "тайни договори за руски газ" чрез служебния кабинет.

В края на юни по време на изслушване в парламента министърът на енергетиката Румен Радев заяви, че България не е ощетена и може да опита да измени споразумението за регазификация и доставка на втечнен газ.

По-късно днес от Булгаргаз съобщиха, че са получили въпроси от Генерална дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия относно доставките на природен газ до България.

Поисканата информация е насочена към отношенията с доставчици и партньори и подробности за доставките. Ще я предоставим в договорения с ЕК срок, уточняват от държавното дружество.