OffNews.bg

Единна система за туристическа информация ще заработи до май 2019 г.

Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) ще започне работа от май следващата година, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Според прогнозите се очаква ръст с 20 на сто на приходите от нощувки до три години от началото на работата на системата. Това трябва да стане благодарение на ежедневното автоматично въвеждане на данните.

Днес Ангелкова и Огнян Траянов - изпълнителният директор на фирмата "Технологика", която ще изгради и внедри системата, подписаха договор за изграждането ѝ на стойност 1,128 млн. лева с ДДС. Шест месеца е срокът за изпълнение на техническото задание. След това ще има тестови период.

Системата ще свърже в реално време регистрите на местата за настаняване с Министерството на туризма, НАП, МВР, НСИ и общините. По този начин се облекчава обменът и обработката на данните от различните регистри.

ЕСТИ е част от борбата със сивия сектор и е свързана със сигурността, коментира министърът. Тя напомни, че повече от година и половина течеше обжалването на процедурата за обществената поръчка.

От май догодина системата ще функционира напълно във всички места за настаняване - клас А и Б, като за последните - основно хижи, къщи за гости, апартаментни комплекси, апартаменти за гости, които се намират в по-труднодостъпни райони, ще може да се подава информация в съответното кметство на хартиен носител.

Предвижда се да има списък с труднодостъпните места, който ще бъде одобрен от министъра и публикуван на сайта на ведомството. Очаква се данните да могат да бъдат въвеждани и през смарттелефони.

Системата няма да е публична, а защитата на личните данните е изцяло гарантирана. Достъпът до нея ще бъде ограничен на база на правомощия.

ЕСТИ ще се администрира от министъра на туризма, а достъп ще имат кметове, МВР, НАП, както представители на бранша - управителите на местата за настаняване, които ще въвеждат данни, чрез техен личен профил.

По данни на "Технологика" ще е нужна минимална компютърна грамотност за въвеждане на информация. Министър Ангелкова напомни, че по закон въвеждането на данните е задължително за хотелиерите и те сами ще трябва да го правят в реално време - в момента, в който пристигат туристите.

Ще има и механизъм за обратна връзка и проверки на място, за да се гарантира, че системата работи и реално отразява броя на туристите в дадено място за настаняване. Бизнесът ще бъде обучен за работа със системата. 

ЕСТИ ще позволи и събиране на статистически данни в туризма по региони, области, по типове места за настаняване и други.