OffNews.bg

"Делойт България" ще е консултант на стрес тестовете на родните банки

"Делойт България" спечели обществената поръчка на БНБ за преглед на качеството на активите на банковата система, съобщиха от пресцентъра на БНБ.

Обществената поръчка включва и методологична експертна подкрепа на БНБ във връзка с отделните етапи от провеждането на прегледа, обобщаването на резултатите и определянето на коригираните капиталови съотношения на банките, описани подробно в проекта на договор, неразделна част от документацията към процедурата.

Поръчката беше обявена от новия управител на БНБ Димитър Радев през август и е на стойност 1.7 млн. лв. Изискване към кандидатите беше да са участвали в оценяването на банки в еврозоната.

Днес се разбра, че "Ърнст и Янг Одит" ООД е избрана за нов одитор на Българската народна банка (БНБ) за 2015 г., 2016 г. и 2017 г.

Международната одиторска компания е избрана след открита процедура по Закона за обществените поръчки в конкуренцията на други четири дружества, съобщиха от БНБ.

"Ърнст и Янг Одит" заменя одиторската фирма КПМГ България, която проверяваше годишните отчети на БНБ от години.

След фалита на КТБ обаче стана ясно, че компанията не е предупредила за проблемите в банката и съответно не е успяла да предотврати кризата.

Одиторският доклад съпътства годишния отчет за дейността на БНБ, който се внася в Народното събрание.