OffNews.bg

БНБ потвърди, че Кристалина Георгиева иска втори мандат в МВФ

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева ще се кандидатира за втори мандат, става ясно от съобщение на БНБ.

Потвърждението идва, след като "Блумбърг" писа по-рано, че Георгиева е заинтересована от втори петгодишен мандат.

В качеството му на управител на МВФ за България управителят на БНБ Димитър Радев съобщава, че е провел телефонен разговор с Георгиева, в който двамата обсъдили възможността тя да бъде номинирана за втори мандат в МВФ. Радев попитал дали Кристалина Георгиева желае да продължи да изпълнява тази длъжност и тя потвърдила, че "за нея ще е чест да го направи, ако получи подкрепата на членовете на МВФ".

"Кристалина Георгиева спечели високото уважение и доверие на страните членки на МВФ през годините на мандата си като управляващ директор на фонда. Под нейно ръководство МВФ подкрепи глобалната икономика с широкомащабно финансиране на близо 100 страни членки, докато се справяха с COVID пандемията, войната в Украйна и кризата с разходите за живот. Много от моите колеги, управители на МВФ, биха искали да я видят като управляващ директор на институцията за втори мандат – мнение, изразено и от министъра на финансите на Франция Бруно Льо Мер по време на неотдавнашната среща на Г-20 в Сао Паоло", коментира Димитър Радев.

В тази връзка, българските власти ще продължат да се консултират с европейските си партньори за общо виждане относно евентуална номинация в съответствие с процеса на МВФ за избор на управляващ директор на институцията, завършва съобщението.