OffNews.bg

БГ изобретение заключва колелото по-добре от верига с катинар. Streebl грабна голямата награда в БАКБ Предизвикателство

Обичате ли да карате колело? Ако отговорът е "Да", как го пазите от кражба? С верига и катинар, които редовно носите на гръб, в раница? Съвсем скоро ще можете да изоставите тези две тежести и пак да сте сигурни, че ще намерите велосипеда там, където сте го оставили. Ще има алтернатива и за велосипеда, окован пред офиса.

Тя е полуавтоматична стойка, захранвана от соларен панел, с карта, която заключва едновременно предната и задната капла на колелото и неговата рамка с помощта на мобилно приложение.

Изобретението е с автор Божидар Христов, а проектът му Streebl снощи грабна първата награда в конкурса БАКБ Предизвикателство, проект на Българо-американската кредитна банка в партньорство с център "Ринкър" към фондация Bcause.

Изпълнителният директор Божидар Христов получи наградата си - 20 хил. лева - от председателя на Надзорния съвет на БАКБ, инициатор на конкурса и председател на журито му - Цветелина Бориславова, в галерия "Сан Стефано".

Целта на БАКБ Предизвикателството е подкрепа за бизнес инициативи, изградени върху концепцията за природосъобразно и устойчиво развитие.

От десетките кандидатстващи фирми от 21 населени места у нас 13 предприемачи спечелиха място в акселератора и в продължение на три месеца се обучаваха и разработваха подробните си бизнес планове. 12 екипа преминаха през всички етапи на конкурса и вчера се изправиха пред 6-членното жури, за да защитят идеите си.

Освен голямата награда, бяха връчени още две - 3 000 лв. и 2 000 лв.

Да сложим край на неразградимите и токсични пластмасовите отпадъци! Това е целта, довела до реализирането на проекта "Зера", спечелил втората награда от 3 000 лева.

Сабина и Божидар Максимови започват да разработват решения, които да заместят пластмасовите контейнери за храна за еднократна употреба, които причиняват над 90% от общото замърсяване с пластмаса. Създават чашата ZERA Fest, която е за многократна употреба, и я предлагат в комбинация с брандиране, измиване и логистика на чашите.

Решението е насочено към големите промоутъри и организатори на фестивали и други събития в България.

През ZERA сега стои предизвикателството по набиране на финансиране за закупуване на професионална машина за миене на чаши и инвентар за обезпечаване на големи мероприятия.

Дамата в тази колоритна и красива българска носия е носителката на третата награда от БАКБ "Предизвикателството". Казва се Мина Варджиева и представи "Заралийска занаятчийска работилница за млечни продукти", която се стреми да възстанови занаятчийското обучение в преработката на мляко и млечни продукти.

За тази цел ще организира занаятчийски обучения и демонстрационни производства на ръчен кашкавал, бяло саламурено сирене в дървен калъп, катък, бутано домашно масло и кисело мляко. Но не само това - работилницата ще се разяснява на хората как да различаване качествените от некачествените млечни продукти на пазара.

Тя се нуждае от финансиране за закупуването на хладилен автомобил и техническо оборудване за самата работилница, което ще позволи реализиране на обучения, както на място, така и на различни места в страната.

Във всеки проект има елементи, които заслужават да продължите да ги разработвате, обърна се главният изпълнителен директор на БАКБ Илиан Георгиев, също член на журито, към участниците. А сред техните проекти има много любопитни. Донко Геров например кандидатства с проекта "Зелена мобилна мивка", а изобретението му позволява почистване с пара и без препарати на автомобила. Освен всичко друго, десетките литри вода, използвани обикновено за целта, са сведени само до 3-4 литра.

Ферма за охлюви, производство на прясна спирулина, цех за преработка на био агро продукция - ягоди, малини, череши, домати, пипер, създаването на иновативна маска за дишане с "умен" вентилатор, който улеснява дишането, с висококачествени сменяеми филтри и мобилна апликация, която следи данните за замърсяването - всички тези и още проекти бяха сред 12-те, достигнали до крайния етап на конкурса.