OffNews.bg

Без нови договори за саниране през следващите две години

Следващата година ще продължи изпълнението на недовършените проекти по националната програма за саниране, но няма да се отпуска ново финансиране. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на строителен форум в София.

Допълнителни пари от държавния бюджет за програмата можело да се търсят през 2019 г. и евентуално да се използват чак през 2020 г.

"През 2018 г. и 2019 г. трудно ще приключим със сградите, които сега са одобрени с договор с Българската банка за развитие, с ресурса, който имаме. Следващата година предстои изпълнението на поне още 700 сгради, имаме да изразходваме над 1,5 млрд. лева", каза Нанков.

По думите му в момента се работело по 606 панелни сгради.

Нанков каза и че ценовите оферти по обществената поръчка за тол системата се очаква да бъдат отворени другата седмица. Той обясни, че очаква поредното обжалване на процедурата.

Въпреки това той подчерта, че е оптимист за това, че системата за заплащане според пропътуваното разстояние ще заработи до края на 2018 г.

"Очакваните постъпления ще са достатъчни за реализирането и за магистрала „Хемус", и за участъците Видин-Ботевград и Русе-Бяла", каза министърът.

За пореден път Нанков заяви, че за саботажа на тол системата се полагат огромни усилия.

"Това означава, че сме на прав път. Ще я въведем и това е", добави той.