OffNews.bg

Трима българи са номинирани за евродепутат на годината

Трима български представители в Европейския парламент са номинирани за годишната награда за евродепутати на годината MEP Awards 2016 на парламентарното списание Parliament Magazine.

Емил Радев, Мария Габриел и Филиз Хюсменова се борят за приз в три различни категории.

Евродепутатите са номинирани в 20 категории, като във всяка от тях се състезават по трима представители от различни държави и парламентарни групи.

Евродепутати могат да бъдат номинирани от всеки, който смята, че избраникът му "има отличителен принос към сфера на европейската политика". Всяка номинация изисква аргументация в рамките на 350 думи защо съответният евродепутат трябва да взема наградата в посочената област.

След като номинациите се обявят, гласуването е отворено за всички евродепутати, като само представителите в ЕП имат право да гласуват.

Емил Радев от Европейската народна партия / ГЕРБ е номиниран в област "Хуманно отношение към животните".

Мария Габриел, също от Европейската народна партия / ГЕРБ, се състезава за приза в категория "Развитие". Номинирана е заради "отличителен глас или принос към усилията на Европейския съюз в сферата на международното развитие".

Филиз Хюсменова от Алианса на либералите и демократите в Европа/ДПС е сред номинираните в категория "Заетост и социални въпроси".

Наградите ще бъдат присъдени  през пролетта на 2016 г. Те целят да отличат постиженията на евродепутатите в различни сфери на дейност и се връчват ежегодно от 2005 г. насам.