OffNews.bg

Роумингът в ЕС поевтинява от днес

До пълната отмяна на таксите за роуминг остава малко повече от година, но от 30 април цената на разговорите и интернет в чужбина в рамките на ЕС намалява осезаемо.

От събота влиза в сила последната фаза от преходния период, през която операторите имат право да налагат за трафикa с друга страна в ЕС само малка допълнителна такса към местните цени. 

От 30 април 2016 г. таксите за роуминг, които се добавят към цената, която се плаща по принцип, не може да надвишават: 0,05 евроцента на минута за обаждания; 0,02 евроцента за SMS; 0,05 евроцента на мегабайт интернет.

Това е последната стъпка преди пълното премахване на таксите за роуминг през юни 2017 г., заяви испанският евродепутат Пилар дел Кастильо Вера, която отговаряше за приемането на законодателството в ЕП.

Постепенното отпадане на таксите бе заложено в т.нар. „телекомуникационен пакет“, който също така формулира за пръв път общоевропейски правила за мрежова неутралност. Те гарантират, че интернет доставчиците няма да дават приоритет на определени сайтове или онлайн услуги, като в същото време забавят други. Правилата за мрежова неутралност влизат в сила на 30 април.