OffNews.bg

Предсрочен вот в Гренландия заради минен проект

Жителите на Гренландия избират днес свой парламент на предсрочeн вот, до които се стигна заради пораждащ полемика минен проект, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

На огромния арктически остров с население от само 56 000 души и с близо 40 000 избиратели две основни партии се противопоставят по въпроса за задействането на проект за мина за редкоземни материали и за уран в Куанерсуит.

Привържениците на проекта, сред които и социалдемократическата партия Сиумут (Напред) - тя бе на власт досега, виждат в него източник на значими приходи за малката икономика, зависима до голяма степен от датски субсидии. За противниците на проекта, сред които и инуитската партия Инуит Атакатигиит (Инуитско братство) - лява формация с екологически уклон, проектът е заплаха за крехката околна среда, която вече се сблъсква с ускорения процес на климатични промени.

Изборите започват в 11 ч. по Гринуич и продължават до 22 ч. по Гринуич. Местата в парламента са 31. До предсрочния вот се стигна, когато партия Демократите, която беше против проекта за мина, напусна през февруари управляващата коалиция и така правителството на Ким Килсен (Сиумут) остана бе мнозинство. Допитванията отреждат първо място на Инуит Атакатигиит, докато Сиумут изостава.

Базираната в Австралия компания Грийнланд минералс, която е с китайски капитали, държи от 2010 г. разрешително за разработване на минния проект. Проектът може да създаде нови работни места и постъпления в размер на около 235 милиона долара на година, както и да диверсифицира икономиката на Гренландия.