OffNews.bg

Полският външен министър поиска лидерите на ЕК да подадат оставка

Полският външен министър Витолд Вашчиковски поиска ръководството на Европейската комисия да подаде оставка, след като не е успяла да запази единството на ЕС.

По думите му някои от правомощията на ЕК трябва да се прехвърлят на Европейския съвет, който разполага с демократичен мандат. 

Дали това ръководство на ЕК, което само преди месец призоваваше политиците да не се вслушват в избирателите си, има право да продължи да функционира и да управлява Европа. Според нас - не, подчерта Вашчиковски. Тогава председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че някои държавни глави от съюза слушат само избирателите си и не развиват "общо европейско чувство". 

Според него с управлението на Европа трябва да се заемат нови политици, нови комисари.

В политиката, когато даден политически проект се провали - в случая политическият проект за запазване на европейското единство - обикновено трябва или да се променят правилата на играта, или да се даде шанс на други политици да подобрят проекта, допълни той. 

Управляващата евроскептична партия "Право и справедливост" отдавна е в конфликт с Брюксел по редица въпроси като конституционния съд и миграционната политика.