Франция отваря кафенета и ресторанти
Французите от днес се завръщат в любимите си кафенета и ресторанти, които бяха затворени в продължение на два месеца заради коронавирусната пандемия, предаде "France 24".
Това е поредната стъпка към възстановяването на нормалния живот на гражданите.
През уикенда, след като отвориха парковете и градинките като част от поетапното премахване на мерките, хиляди хора се втурнаха към тях.
"Прекарахме няколко часа в чистене", сподели Тео Стузман, сервитьор на ресторант в Страсбург, Източна Франция, който очаква днес дезинфекцията да е още по-щателна.
Днес цари оптимизъм, сподели Ерве Бекам, вицепрезидент на Съюза на ресторантьорите.
Хотелиерите обаче се по-предпазливи. "Можем да отворим отново, но от икономическа гледна точка това няма да е изгодно", коментира Дидие Шене, президент на Националната група за независими хотели, ресторанти и кетъринг.
От днес е в сила вторият етап от отпадане на карантината, което символизира завръщането на Франция към почти нормалния живот, заяви френският премиер Едуард Филип.
Заведенията отварят в така наречените зелени зони, но при строгото спазване на санитарни мерки. Около една маса не могат да седят повече от 10 души, а отстоянието между отделните групи трябва да е един метър.
В червените зони, където имаше най-голяма смъртност от коронавируса, кодът вече е оранжево. Там мерките се разхлабват поетапно и предпазливо в сравнение с останалата част на Франция. В тази зона попада и столицата Париж. Във френската столица, където коронавирусът остава по-активен от останалата част на страната, ще работят само външните части на кафенета, барове и ресторанти. Властите разрешиха дори поставянето на маси на тротоари, паркоместа и други публични пространства.
Правителството смята, че строгата карантина от 17 март до 11 май е спасила живота на хиляди и е намалила натиска над болниците, но е нетърпеливо да възстанови икономиката, опустошена от мерките.
По данни на Университета "Джонс Хопкинс" заболелите от COVID-19 във Франция са 189 348 души, а починалите 28 836.