OffNews.bg

ЕС отхвърли искането на Русия да спре разширяването на съюза и НАТО

"Исканията на Русия за гаранции за сигурност и прекратяване на разширяването на ЕС и НАТО на изток са чисто руски дневен ред с напълно неприемливи условия. Само победителите правят това: те казват - ето това са моите условия", заяви ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел в интервю пред "Велт". 

Борел допълни, че за първи път Москва "представя изискванията си в писмен вид - нещо, което не се е случвало досега".

На 17 декември Кремъл обяви, че не просто иска гаранции за ненападение от САЩ и НАТО, а практически настоява за ново преразпределение на сферите за влияние и запазване на статуквото от разширяването на Алианса през 1997 г. 

Част от исканията, които са възприемани като неофициален ултиматум за ненападение над Украйна, пряко засягат България. Според исканията на територията на България не трябва да има никакви военни сили от членки на НАТО и да не се провеждат никакви големи учения на Алианса.

Сред исканията е да се изключи по-нататъшно разширяване на пакта и присъединяване към Алианса на Украйна. Друго искане е “да не се разполагат допълнителни войски и оръжия извън страните, в които са били през май 1997 г. (преди присъединяването на първите източноевропейските страни към Алианса), освен в изключителни случаи със съгласието на Русия и членовете на НАТО.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че по-нататъшното разширяване на НАТО на изток е въпрос на живот и смърт за Русия и допълни, че страната му е заплашена от по-нататъшна експанзия на политическата и военна инфраструктура на пакта. 

А президентът Владимир Путин неведнъж е подчертавал, че разширяването на НАТО на изток и разполагането на оръжия в Украйна са червени линии за Москва.