OffNews.bg

Берлин готов да приеме децата бежанци от турско-гръцката граница

Столицата на Германия Берлин е готова да посрещне непълнолетни бежанци от турско-гръцката граница, заяви кметът на Берлин Майкъл Мюлер, предаде The Berlin spektator. 

Берлин иска да им помогне, добави Мюлер. 

Кметът на Берлин обясни, че хуманитарната ситуация на границите е непоносима. Той смята, че въпреки политическите съображения е време за действие и очаква германският вътрешен министър Хорст Зеехофер да повдигне въпроса на срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС, на която ще бъде обсъдена текущата ситуация на гръцко-турската граница, предаде германската държавна телевизия ARD.

Преди дни на заседание при закрити врата на парламентарната група на Християндемократическия съюз Зеехофер заяви, че към този момент в Гърция има около 5 хил. непълнолетни бежанци, но Германия ще действа, само ако има осигурен ред на границата.

Говорителят на вътрешното министерство Стив Алтер потвърди изявлението на Зеехофер и добави, че хуманитарните въпроси могат да бъдат повдигнати само след "осигуряване на координирани условия по външните граници на ЕС".

Вчера властите съобщиха, че са арестували 11 души, предимно от Афганистан, и са предотвратили 4600 опита за нелегално влизане на гръцко-турската граница, а шестима мигранти бяха ранени при ескалация на напрежението. 

По данни на ООН 13 хил. души са блокирани в буферната зона, но гръцките власти твърдят, че броят им е 15 хил.