OffNews.bg

Зимната офанзива на Русия в Украйна е пълен провал

Досега Русия не успя да постигне нито една от военните си цели в Украйна, твърди германският експерт по въпросите на отбраната Нико Ланге. Пред АРД той определя като провал руската зимна офанзива в Украйна и изтъква, че руската страна търпи огромни загуби, но въпреки това не успява да превземе дори малки градове като Бахмут или Авдеевка.

Представите за руската мощ са нереални

Военният наблюдател смята, че Русия е много далеч от възможността да постигне някакъв стратегически напредък в Украйна. В този смисъл той окачествява руската зимна офанзива като неуспешна. Според Ланге е мит, че Русия е безкрайно могъща, а украинците са безнадеждно превъзхождани от руснаците. Реалностите в тази война са твърде различни: Русия е по-слаба, отколкото мнозина бяха предполагали, твърди експертът.

През последните месеци Русия превзе едва 0,02 процента нови украински територии, което обаче стана с цената на големи загуби, изразяващи се с петцифрени числа, посочва германският експерт по въпросите на отбраната, който дълго време е живял и работил и в Украйна, и в Русия.

Той отива и още по-далеч: „Русия трябва да си зададе въпроса какво въобще е способна още да постигне в тази война, освен да продължава да воюва с цената на нови големи загуби. А за нас това е повод да коригираме представата си за силата на Русия и слабостта на Украйна. Отблъскването на руската нападателна война е възможно с военни средства", казва още експертът, цитиран от АРД.

"Русия не разполага с големи резерви“

От гледна точка на очакваната украинска контраофанзива военният експерт казва, че не вижда Русия да разполага с някакви сериозни допълнителни резерви. „Това, които сега виждаме, е реалната мощ на руските въоръжени сили. И тя далеч не е такава, каквато мнозина са смятали. Това, че Русия не използва бойната си авиация така, както го правеше в Сирия, се дължи не на факта, че тя съхранява резерви, а на това, че Русия така и не успя да наложи надмощие във въздуха. Освен това украинската ПВО става все по-добра, а в условията на тази продължителна и изтощителна война Русия има огромни проблеми с това да обслужва и поддържа в изправност своите самолети“, казва още експертът.

Според него може да се нарече успешна украинската стратегия да се дава отпор на руските атаки и същевременно да се сформират нови бойни подразделения, които постепенно да бъдат оборудвани с пристигащата западна военна техника. За момента е важно да завърши обучението на украинските части, които ще обслужват тази техника, а когато това стане факт, очакваната украинска контраофанзива ще има добри шансове да пробие сегашната фронтова линия и да бъдат освободени още територии, предрича Нико Ланге.

"Путин залага на безцелното продължаване на тази война“

Путин е прекалено слаб във военно отношение, за да постигне нещо повече в Украйна. Затова сега той безцелно продължава да воюва, като залага на надеждата, че с времето ще се открият нови политически шансове за него – например ако в Украйна избухнат някакви вътрешнополитически конфликти, или ако единството на Запада започне да се пропуква.

Част от стратегията на Путин включва и това Западът да накара Украйна да направи компромиси и да се съгласи на отстъпки. Затова е така важно Западът да продължава да подкрепя военно Украйна – и то систематично и дългосрочно, казва още германският експерт по въпросите на отбраната Нико Ланге пред АРД.

Дойче веле