OffNews.bg

Рио де Жанейро спечелил Игрите през 2016 с подкуп, Сергей Бубка е продал гласа си

Рио де Жанейро е бил избран за домакин на летните Олимпийските игри през 2016 година с подкуп. Бившият губернатор на бразилския град Сержио Кабрал призна пред съда, че е платил за това 2 милиона долара на членове на Международния олимпийски комитет.

Той твърди, че легендарният олимпийски шампион в дисциплината овчарски скок Сергей Бубка и руският плувец Александър Попов са продали гласовете си.

Купуването на гласовете е било уредено с помощта на бившия председател на Международната федерация по лека атлетика Ламин Диак, разкри Кабрал.

Той сподели и, че бившият бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва и бившият кмет на Рио - Едуардо Паеш, са знаели за купуването на гласовете, но не са участвали нито в уговарянето, нито в плащането на рушветите.

По време на изборите през 2009 година съперници на бразилския град бяха Мадрид, Токио и Чикаго. В първия кръг на гласуването отпадна Чикаго с 18 гласа, а Рио събра 26. Затова и Кабрал посочва, че осигуряването на тези девет гласа е било изключително важно.

Бившият губернатор е в затвора от края на 2016 година. Той беше признат за виновен за няколко случая на корупция по време на мандата му.