OffNews.bg

И баскетболът не помогна на Магнус Карлсен

Световният шампион по шахмат Магнус Карлсен е разпуснал с баскетбол в почивния ден преди петата партия в двубоя за титлата срещу претендента Сергей Карякин от Русия.

Дори и играта с оранжевата топка обаче не донесе нужния тонус на норвежеца, който едва се спаси от загубата, макар да игра с белите фигури.

Защитната игра на руснака вече става анекдотична. По повод баскетболното приключение на Карлсен, шегаджии коментираха, че е отбелязал кош единствено заради отсъствието на Карякин в защитата на противниковия отбор.

Тази нощ предстои да се изиграе и шестата партия между двамата гросмайстори, а резултатът след първите пет е 2,5:2,5 точки.

Междувременно президентът на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов продължава с отчаяните си опити да получи американска виза. Той се надява да присъства поне на закриването на мача Карлсен - Карякин в Ню Йорк, на което е поканил новоизбраният президент Доналд Тръмп.

"Министър Сергей Лавров ми обеща да лобира по моя въпрос пред колегата си Джон Кери. Дано успея поне за мача на закриването", пожела си Илюмжинов.