OffNews.bg

Едмонд Назарян излиза за европейско злато

Страхотен дебют прави на европейско първенство при мъжете синът на легендарния борец Армен Назарян Едмонд.

Вчера той сътвори истински подвиг на шампионата на Стария континент в Рим и днес ще се бори за златен медал. Едва 18-годишният българин направи обрат от 0:5 и тушира Елданиз Азизли (Азербайджан), който е номер 1 в Европа и света за 2018-а година.

Азизли започна много агресивно схватката и Назарян бе принуден да се защитава, което доведе до точка за пасивност и партер. Последваха две чисти пренасяния и 4 точки в полза на фаворита от Азербайджан, а първата част завърши при резултат 5:0 в негова полза.

Назарян обаче показа уникалната си техника и изравни за 5:5 още в началото на втората част, а 31 секунди преди края прикова тялото на Азизли до тепиха и го тушира за удоволствие на зрителите в "Пала Пеликоне".   
Назарян започна турнира с две експресни победи с технически туш срещу норвежеца Сноре Лунд и италианеца Джовани Френи. Тези два двубоя продължиха по-малко от една част - само минути и 28 секунди.

18-годишният българин ще играе на финал срещу Витали Кобалоев (Русия), който е европейски шампион за мъже от 2019 година.

Кирил Милов, световен вицешампион от 2018-а, mcu ще има за съперник непретенциозния швейцарец Дамян вон Еуб на старта в категория до 97 кг на класическия стил от европейското по борба в Рим.

А при успех вероятен негов съперник на четвъртфиналите ще бъде олимпийският, 3-кратен световен и 5-кратен европейски шампион Артур Алексанян (Армения). Миналия месец националите ни бяха на лагер именно с арменците в Ереван.