Как се разрежда ракията
Ако си мислите, че за това да се сдобиете с качествена домашна ракия в зимните студове не са ви необходими познания по математика, то бъркате жестоко.
За да се получи брилянтен високоградусовият еликсир и комшията Пешо да цъка с език, завиждайки, освен опит в клечането пред казана са необходими и важни алгебрични умения - поне що се отнася до събиране, изваждане, умножение и деление.
Иначе няма как да постигнете разреждане по начин, който ви харесва.
Есента отвсякъде си е времето, в което мазето трябва да се напълни с много важни неща - компоти, сладка, буркани с домати, шишета със сокове, бидон с кисело зеле, всякакви туршии... Но всичко това губи очарованието си, ако край тях нямаме и достатъчно количество домашнярка. Как ще се спасим от зимния студ? Как ще се развеселим в суровия мрак? Как иначе ще се излекуваме от треска?
Всички тези въпроси са резонни и са дълбоко вкоренени в душевността на нашенеца.
Как се прави ракия и как се разрежда?
Този въпрос терзае стотици хиляди, а може би и милиони българи.
Националната ни напитка, да прощават айранът и бозата, се сбъдва чрез ферментация на различни плодове или вино. Най-популярната ракия по българските земи е гроздовата, но също така на особена почит се радват сливовата, дюлевата, кайсиевата, крушовата и други. Някои я обичат силна, други по-мека. Затова се налага разреждане.
Материалът, от който се прави напитката, се казва джибри и включва плодове, захар (мед) и вода. Трябва да се разбърква всеки ден. Важно е да знаете, че ако плодовете имат костилки, те трябва да бъдат махнати. Иначе може ракията ви да има горчив вкус.
Що се отнася до самото производство, има противоречие - някои го определят като варене, а други като печене. Както и да го наричате обаче, свещенодействието се извършва в казан, обикновено направен от мед. Той се загрява на огън, след което алкохолните пари се охлаждат с вода и от чучурчето потича тънка струйка чисто вълшебство.
Всъщност първото, което потича, е т. нареченият "първак". Не трябва да се пие, защото съдържа метилов алкохол, ацетон, фенил и други гадости. Алкохолният градус на ракията може да стигне от 50 до 60 градуса, след като се премахне първата течност. Когато от казана започне да тече пърцуца, трябва да спрем дестилацията. После или пълним нови джибри, или преваряваме вече готовата ракия и вдигаме още повече градуса ѝ, а след това минаваме към разреждане.
Нейните градуси са под 38 °C. Тя не става за пиене, но може да се превари отново. Когато от казана почне да тече патоки, процесът на дестилация се спира и в казана се слагат нови джибри. Ако преварите готовата ракия още един път, ще получите препек, чиито градуси са между 55 и 65 °C. След това обаче е задължително да се премине към разреждане.
Повечето врели и кипели край казана си имат свои рецепти за разреждане на ракия и пропорции за разреждане на ракия и следват всички съвети за разреждане на ракия. За останалите обаче има просто правило, което, ако бъде спазено коректно, ще доведе до нужния резултат.
Как да разредим ракия
Следвайте тези стъпки за разреждане на ракия. Необходима елементарна математика и специална "ракиджийска" формула.
Нека означим с:
A - градусът на ракията в момента (преди разреждане)
B - количеството на ракията в момента
C - получен междинно общ градус
D - градус, който искате да постигнете след разреждане
E - необходимо количество дестилирана вода за доливане и разреждане.
A x B = C
C:D-B = E
Разшифровката е следната - трябва да умножите полученото количество, която имате в момента по градуса, който тя има според показанията на спиртомера (уред за измерване на алкохол в ракия). След това числото трябва да се раздели на желания градус след разреждане. Така ще получите общо количество, от което трябва да извадите количеството на домашнярка, която имате в момента преди разреждане.
Това, което ще получите (Е) е количеството, трябва да долеете за разреждане на ракията с вода.
Един пример за инструменти за разреждане на ракия:
Ако имате 20 литра ракия с алкохолен градус 55 градуса и искате да ги направите 40 градуса, трябва да постъпите така с разреждането:
Умножавате 20 х 55 = 1100
Разделяте на градуса, който искате да постигнете т.е. 1100 : 40 = 27,5
Изваждате от това число количеството течност преди разреждане 27,5 - 20 = 7 литра дестилирана вода за разреждане.