OffNews.bg

Антъни Джошуа с радикална промяна преди боя с Усик

До мача между Антъни Джошуа и Александър Усик за титлите в свръхтежката категория във версии WBA/WBO/IBF/IBO останаха няма и две седмици. Мачът помежду им е планиран за 25 септември, а поне пет дни по-рано ще започнат задължителните медийни събития преди двубой от толкова висок ранг.

Това означава, че към 20 септември двамата боксьори трябва да са набрали оптималната си форма и тонус.

Украинецът Усик се готви за мача традиционно - набиране на мускулна маса, мощ, сила. Като цяло задачата му е разбираема - да стане по-едър, тъй като му предстои схватка с краля в свръхтежката категория.

При Джошуа нещата стоят по-различно. Той отново показа, че е умен боксьор, който настройва тялото си спрямо следващия съперник и не иска да допусне изненади като срещу Анди Руис, който за кратко му отне поясите въпреки неособено боксовата си външност.

За мача с Усик Джошуа е наблегнал на беговата подготовка, както и на специални упражнения за повишаване на издръжливостта и взривните качества, като използва най-модерни технологии и тренажори. От публикациите му в социалните мрежи става ясно, че той се е отказал да залага на силата, а ще търси по-скоро скорост и функционална готовност. В момента той не излежда като напомпан бодибилдър, а по-скоро прилича по-едър бедуин - без мазнини и суха мускулна маса.

Отказът от прекалена мускулна маса изглежда добро решение, тъй като в един бой участват само 2/3 от мускулите, докато останалите само консумират енергия и това води до бърза умора. По принцип Джошуа винаги е имал проблем именно с издръжливостта. Така например той не успя да приключи бързо мача с Владимир Кличко преди 4,5 години, след като изтърва инициативата в петия рунд и след това падна в нокдаун, но оцеля и в крайна сметка възстанови силите си и спечели мача. Срещу Анди Руис проблемите му бяха още по-отчетливи, от което мексиканецът се възползва отлично.

Срещу Кубрат Пулев обаче британеца показа, че си е научил урока и проведе мача много грамотно. След като не успя да прекърши Кобрата в първите три рунда, което е негова запазена марка, Джошуа присто прие да изчака удобния момент, като не пропускаше да засипва с удари Пулев. Българинът от своя страна действаше праволинейно, поемаше удари, влизаше в клинч, опитваше мръсна игра, но в крайна сметка губеше сили с всяка минута на ринга. В крайна сметка моментът му настъпи и Джошуа просна Кобрата на ринга с тежък нокаут.

Друг любопитен момент е, че Джошуа тренира с някои от бившите спаринг партньори на Дерек Чисора, с които той се готви за мача с Усик.
“Очаквам да видим Джошуа в неговата олимпийска версия - по-лек, подвижен, без силата в ударите. Очаквам Саша да се справи без проблем”, коментира патриотично бившият украински шампион в полутежка категория във версия WBC Александър Гвоздик.

View this post on Instagram

A post shared by Anthony Joshua (@anthonyjoshua)