Затягат контрола на храните по морските курорти
Засилени екипи започват интензивни проверки за храните по морето, съобщи директорът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов, цитиран от БНТ. От днес се отварят пет приемни на територията на Албена, Златни пясъци, Поморие, Созопол и Слънчев бряг, които ще приемат сигнали от гражданите за нередности в заведенията за хранене. Обекти на проверка са кухните и персоналът. Войнов коментира, че се търси промяна в наредбата на здравното министерство за изследванията на персонала. „Търсим промяна в наредбата на Министерството на здравеопазването, тъй като сега е разписано, че ако сега постъпите на работа, нужно е да имате необходимите изследвания и, ако не смените работата, това остава докато сте на това място, може докато се пенсионирате, което считаме, че е пропуск и за това търсим промяна”. Докато бъдат наложени промените ще се дават предписания на собствениците на заведения на тяхна отговорност да става изследването на служителите. В сравнение с миналия сезон, когато конфискуваната некачествена храна е била с тонове, то до момента тя е само 100 килограма. Продуктите, които са иззели екипите са предимно риба и колбаси. Най-честите нарушения са липса на етикети и неправилно съхранение, добави Войнов. Проверки на екипите на Агенцията по безопасност на храните ще има до края на летния сезон. Глобите за нарушителите са от 500 лева нагоре. Жалби, свързани с безопасността и качеството на храните в търговски обекти, могат да се подават и на горещият телефон на потребителя – 0700 122 99, както и чрез електронната форма на сайта на Агенцията - http://babh.government.bg/bg/signal.html.