OffNews.bg

Тръгва делото срещу чиновничката с 53 000 лв. бонуси

На 20 май ще се проведе първото заседание срещу бившия изпълнителен директор на Агенцията по вписвания Виолета Николова. Тя бе уволнена заради съмнения, че през 2011 г. сама си е дала бонуси в размер на над 50 000 лв.

Прокуратурата погна Николова през ноември 2011 г. Бившият шеф на Агенцията по вписвания е обвинена за това, че като изпълнителен директор на Агенция по вписванията, при условията на продължавано престъпление, Николова е  присвоила пари от държавния бюджет 53 000 лв., които са ѝ  поверени, за да ги управлява.

За да присвои парите, Николова е превишила властта си. С цел да набави за себе си, за Галена Славова, за Олга Стоянова и за Венелин Иванов облага – пари на обща стойност 53 000 лева, тя е  превишила властта си  и  е нарушила  конкретни свои служебни задължения, за условията и реда за начисляване и разходване на средствата за развитие на материалната база, за повишаване на квалификацията и за стимулиране на служителите от Агенцията по вписванията”, е записано в обвинителния акт.

На пресконференция, след като бе отстранена от Агенцията по вписвания, Николова сама призна, че през 2011 г. си е определила „допълнително материално стимулиране“. Тя подчерта обаче, че не се чувства виновна, а получените пари съответстват на усилията, които е положила като шеф на Агенцията по вписвания.