OffNews.bg

Спящата полиция продължава тормоза над фотографа

Полицията продължава тормоза над Боян Максимов, който направи уникалната снимка на спящите в патрулката милиционери.

Максимов е привикан рано сутринта в събота в сградата на ОД на МВР - Варна на "беседа".

Призовката е изпратена в петък вечерта около 21 часа.

Пред БГНЕС Максимов е заявил, че няма да отиде, защото в събота планира да е в София.

Младежът бе наречен от говорителката на Варненската полиция Калинка Пенчева "селски глупак" заради снимката на спящите по време на дежурство полицаи. Веднага след това фотографът обяви, че ще я съди.

След изключителната популярност, която придоби изказването на Калинка Пенчева, премиерът Бойко Борисов обяви, че я уволнява.

Оказа се, че обещанията на премиера са само празни думи и Калинка продължава да е говорител на варненския клон на родната полиция.

За сметка на това Максимов е подложен на невиждан милиционерски тормоз. За няколко дни 3 пъти му е съставен акт, че не носи лична карта, а милиционерите го спират на през няколко крачки.

Ето какво разказа Максимов пред варненския вестник "Народно дело":

"Отивам аз да си хвърля боклука и ме спира полиция да ми иска документ за самоличност. Нямах в този момент. Обясних, че ако ме изчакат, ще се кача до вкъщи и ще донеса. В същото време слезе друг съсед да си хвърля боклука и попита какво става. Когато му казаха, че не си нося личната карта, той поиска да гарантира за мен, каза, че ме познава. Това не помогна и тогава той им се изсмя и им каза, че и той няма в момента карта в себе си и на него да съставят акт. На мен ми съставиха, на него не. Как наричате това!?".

Фотографът е прекарал и една нощ в ареста. Задържан е "защото буйствал". Аз просто си разхождах кучето, разказва Максимов.

За сметка на това нито един компетентен орган все още не е започнал разследване по публикациите в медиите, че Калинка Пенчева се  е уредила незаконно с общинско жилище, като крайно нуждаеща се.

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че МВР ще се произнесе чак в понеделник по случая с говорителя на варненската полиция Калинка Пенчева.

Днес работи комисията, която трябва да се срещне със свидетелите, служителката и лицето, което беше обидено по този недостоен начин, заяви Цветанов.

Гневът срещу полицейския произвол изригна в социалните мрежи. Там вече се организира митинг в защита на Максимов.

Митингът срещу полицейския произвол е насрочен за 15 часа в неделя край езерото "Ариана" в София - на метри от Орлов мост, където младите хора през юни успяха с митинги да спрат разграбването на природата с лобистки закони.

Повече информация за митинга можете да видите тук.