OffNews.bg

Шефът на НЗОК: Няма недостиг на направления

Няма недостиг на направления. Здравната каса ще направи проверки, за да установи какво се случва с направленията в болниците.

Това заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков по повод сигналите през последните седмици за това, че личните лекари са останали без направления за специалист.

Въпреки обвиненията срещу Касата, че е монополист, тя е единствената институция, която не взема, а дава“, посочи д-р Цеков. По думите му следващата седмица ще бъдат направени някои структурни промени, които ще позволят големите болници да имат директна връзка с НЗОК, за да се разрешават по-сложните проблеми.

Лекарите се справят с направленията към момента, но в същото време връщаме правилото, че при необходимост те могат да поискат допълнителен брой направления, категоричен е Цеков.

Преди дни Българският лекарски съюз и лекари от болница „Пирогов“ поискаха оставката на директора на Здравната каса заради лимита на медицинските дейности, приет от Касата.

По този повод д-р Цеков коментира, че такова предложение може да бъде дискутирано, само ако искането е по необходимия ред. Ако не срещам подкрепа от страна на лекарското съсловие, за мен няма смисъл да остана, но смятам, че искането за оставка не е базирано на реални проблеми, добави управителят на Здравната каса.

Намаляването на прогнозните обеми на медицинските дейности, станало причина за критики от болници от цялата страна, според д-р Цеков се дължало на по-големия брой лечебни заведения, сключили договор с Касата. Имаме готовност да се разплатим до сряда с всички 84 лечебни заведения в София, с които сме партньори, с изключение на „Пирогов“. Затова ще се срещна с директора на болницата във вторник, за да обсъдим бюджета на лечебното заведение, каза още Цеков.

Зад лекарите застана и здравният министър в оставка Десислава Атанасова, която заяви, че на свой ред ще поиска оставката на д-р Цеков, ако не предприеме нещо за разрешаването на проблема с клиничните пътеки.