OffNews.bg

СДС събира подписи за референдум за пушенето

От 4 февруари Съюзът на демократичните сили започва да събира подписи за свикване на референдум за пушенето на обществени места, съобщи във вторник лидерът на партията Емил Кабаиванов.

Според синята партия въпросът за референдума може да бъде формулиран по следния начин: „Да отпадне ли пълната забрана за тютюнопушене на обществени места?”.

Шеф на Инициативния комитет за провеждане на националния референдум е зам.-председателят на СДС Любомир Ковачев.

Сините са категорични, че ще съберат повече подписи от тези на БСП, с които социалистите предизвикаха допитването за АЕЦ „Белене“.

Емил Кабаиванов подчерта, че всеки следващ референдум трябва да се прави, когато има парламентарен, местен или президентски вот, за да се пестят пари.

Във вторник Националният изпълнителен съвет на СДС излезе с декларация, в която се подчертава, че заради референдума за строеж на нова ядрена централа е имало „ взаимно обслужване между Костов и БСП“.

„На пресконференцията след допитването Станишев върна жеста на Костов и Ко, като ги похвали и обяви за автентичната десница за това, че го спасиха от пълен провал, като легитимираха референдума, осигурявайки необходимите двадесетина хиляди гласа“, категорични са сините.

„Знаковият старт на партньорството беше 4 февруари 1997г., когато Първанов и Костов договориха „мирното предаване на властта“, като сделката беше нетърсене на отговорност за откраднатите милиарди от БСП, неразсекретяване на досиетата, неосъществената лустрация и запазване на схемата за приватизация, заложена от БСП-олигарсите и техните руски другари. След това Костов индиректно съдейства при втория избор на Първанов за президент“, отбелязват сините.

Рокадите в Министерския съвет даже закъсняха, защото не беше нормално български учени да излязат на улицата и да протестират за явна несправедливост при разпределението на средствата от фонда за научни изследвания, подчерта Емил Кабаиванов. 

Юлиуш Висожински