OffNews.bg

Президентът: Промени в НСО ще донесат нов скандал

Няма да се съглася с нито едно друго отнемане на правомощия на президента за назначаване на хора в сектор сигурност, обяви президентът Росен Плевнелив след официалната част по честванията на връх Шипка.

Той напомни за казуса Делян Пеевски, който беше назначен от парламента за шеф на ДАНС, след като управляващите промениха закона за агенцията и отнеха правото на държавния глава да назначава с указ шефа ú.

Наскоро председателят на парламентарната комисия по отбрана Янко Янков (БСП)обяви, че наесен ще бъдат внесени три законопроекта – за Националната разузнавателна служба (НРС), за НСО и за Военното разузнаване.

В момента директорите на тези служби се назначават с указ на президента по предложение на Министерския съвет. Янко Янков ще настоява Народното събрание да избира шефовете на НРС и НСО.

„Не участвам в каквито и да било войни. По националните приоритети трябва да се действа така, както се действа тук на Шипка. Връщам се към 2012 г., когато бе взето решение, че НСО ще остане при президента. НСО не бива да се политизира.

Президентът е гаранцията за това. Той е надпартиен и деполитизиран. Такава трябва да бъде и НСО. Ще бъде изключителен скандал и голям проблем в сектор сигурност, ако НСО бъде прехвърлено към друга институция, която и да било тя. Министерският съвет сам по себе си е един политически орган.

Ще се боря категорично и няма да допусна НСО да мине в друго разпореждане. По отношение на НРС сме се разбрали още през 2012 г. Има сериозен смисъл НРС да отиде към Министерски съвет и изпълнителната власт”, коментира Плевнелиев. 

Според държавният глава, напрежението и политическата криза, също се нуждаят от решение чрез консенсус. Според президента е нужен и дебат по въпросите на медийната свобода в България. 

„Кампанията срещу мен стартира още по време на служебния кабинет. Очаквам тя да продължи. Тези които разделят нацията и имат безобразни действия ще се опитват да ги прехвърлят към някой друг.

Няма да се обяснявам, дори да ме обявят за марсианец”, заяви Плевнелиев и припомни думите на Чърчил: „Лъжата ще обиколи половината свят, докато истината започне да покълва”.