OffNews.bg

Парламентът нищи френския десант край Коиловци

Комисията за контрол на работата на ДАНС ще изслуша служители на контраразузнаването във връзка с инцидента в с. Коиловци на 15 срещу 16 октомври.

Тогава в землището на селото се приземиха петима френски парашутисти. Местните жители ги помислиха за крадци и ги нападнаха, като някои от тях пострадаха сериозно. Парашутистите бяха обявени от българските власти за туристи, които практикуват екстремни спортове. 

Според френски медии обаче петимата французи са служители на френската Генерална дирекция за външна сигурност и били на обучение в България.

Според в. "Експрес" командосите провеждали учение за “проникване под прикритие” със скок от голяма височина с кислородна маска – операция, при която може да има отклонение от повече от 40 км (точно разстоянието до румънската граница) при запазване на пълна тайна за самолета, от който са пуснати.

Жителите на селото пък живеят в постоянен страх, най-вече за това, че не е ясно какво се е случило през онази нощ. 

Казусът "Коиловци" може да стигне до Европейската комисия, каза във вторник в Плевен депутатът от Коалиция за България Румен Петков. Според него, случаят с френските граждани е показателен, че нямаме граница и не може да става дума за членство на България в Шенген. По думите му, ако в комисията за контрол на ДАНС и вътрешната парламентарна комисия не изяснят случая, следващата стъпка е да се поиска информация от министъра на външните работи, който по надлежния ред да я изиска от френската страна.