OffNews.bg

Освежават паметника на Съветската армия за Деня на Червената армия

Загражденията и освежителния ремонт на Паметника на Съветската армия се правят за Деня на Червената армия - 23 февруари.

На тази дата ще има поклонение пред монумента в Княжеската градина в София.

Това става ясно от писмото на Форум "България-Русия" до областния управител на София Данаил Кирилов, който стопанисва паметника.

След сигнал от OFFNews в петък вечерта кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати Столичният инспекторат да провери кой и с какво разрешение ремонтира около паметника.

За почистването от графити и освежителния ремонт не бяха уведомени нито дирекция "Зелени системи", нито дирекция "Архитектура и градоустройство".

Столичният инспекторат спря работата около паметника в петък и поиска допълнителни документи.

Председателката на Форум "България-Русия" Светлана Шаренкова лично е занесла днес в инспектората писмото до Кирилов и разрешението му да бъде допусната техника за почистване и ремонт на опасните плочи.

Инспекторатът е уведомил шефът на "Контрол по строителството" Влади Калинов и той е обявил, че не е необходим проект от общината за този освежителен ремонт, защото паметникът е изключителна държавна собственост.

Областният управител отново обясни, че е разрешил само почистване от графити и подмяна на опасни за хората плочи.

Форум "България-Русия" почисти за своя сметка паметника на Съветската армия през лятото на 2011 г., когато войниците бяха изрисувани като американски анимационни герои.