OffNews.bg

Орешарски: Отстъпвах за някои назначения заради коалиционните партньори

„Аз също имах възражения за някои назначения, но парламентарната политика изисква компромиси към коалиционните партньори“. Това заяви премиерът Орешарски пред авторитетното издание „Уолстрийт джърнъл“.

Изданието припомня, че кабинетът на Орешарски има 120 от общо 240 депутати в парламента и се нуждае от мълчаливата подкрепа на крайните националисти

„Подобни коалиционни преговори водят до неприятни компромиси, които възпламениха протестите през юни“, посочва пред изданието министър-председателят.

Орешарски коментира още, че назначенията в кабинета му по никакъв начин не се различават от кадровата политика на предходните правителства.

„Много от тези хора имаха същите позиции в предишните правителства, но не е имало протести тогава“, посочва пред изданието премиерът.

По думите му в историята на страната има много примери за корупция между бизнеса и политиците, но проблемите не могат да се решат за един ден. Той е категоричен, че името му неправомерно се свързва с олигархията, защото е във властта от съвсем кратко време.

Пред „Уолстрийт джърнъл“ Орешарски признава, че е очаквал премиерският пост да бъде трудна задача, но „ситуацията се е оказала още по-заплетена“.

Той обаче е категоричен, че не възнамерява да напуска поста си. По отношение на протестите министър-председателят заявява, че те могат да продължат неопределено време, стига да не излизат от добрия тон.