OffNews.bg

„НОрешарски“ праща новия шеф на АПИ на прокурор

Антиправителствената информационна служба, която поддържа сайта noresharski.com, обяви, че ще сезиира прокуратурата за неправомерното назначения на новия шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Според юристи, инж. Стефан Чайков е в крещят конфликт на интереси и назначението му е в грубо нарушение на поне два закона. „Управляваното и към момента от Стефан Чайков, заемащ тази длъжност, дружество „Три-Ес” ООД не само, че е активен участник в обявяваните от агенцията обществени поръчки, но и е печелил обществени поръчки всяка година, а и понастоящем е изпълнител на такива обществени поръчки и получава плащания от агенцията“, се казва в информацията на noresharski.com.

Съгласно Закона за пътищата, който е специален спрямо Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (т.е. прилага се с предимство), описаните факти са абсолютна пречка за заемането на длъжността. За да я заема, той трябва изрично да декларира липса на свързаност с търговски дружества, които участват (дори без да са печелили) в процедури по обществени поръчки, обявявани от агенцията. В този смисъл независимо дали в непубликуваната досега декларация на Чайков тези данни са декларирани или не, законът вече е нарушен. Според юристите решението е само едно – освобождаване на длъжността, на основание или по аналогия с чл. 21б, ал. 3 от Закона за пътищата.

Това юридическо становище ще бъде изпратено от Антиправителствената информационна служба на Главна прокуратура, както и след превеждане на английски език на чуждестранни медии и европейските институции за проверка.