OffNews.bg

Нивото на Дунав край Силистра достигна 634 сантиметра

634 сантиметра достигна нивото на река Дунав край Силистра. Започват постоянни наблюдения на всеки час, съобщи пресцентърът на МВР. Критичното ниво на реката в този участък е 777 сантиметра.

Отнесени са два пристанищни понтона, два туристически кораба са заседнали на пристанището заради леда. Ледоходът е застрашил чакащите близо до града конвои, като някои са успели да се придвижат в румънски води. Екипажите на граничен катер и туристически кораб са ги изтеглили на безопасно място. Пострадали хора няма.

Организирано е постоянно наблюдение на река Дунав и заради откъснали се ледени блокове край град Бяла.

В община Първомай преливат два общински язовира – Авонлъка и язовирът между Бяла река и Първомай. Екипи следят на място нивото на водата. Нивото на реките в общината е спаднало, но ситуацията е тежка. В събота бяха наводнени над 50 двора и къщи в селата Виница, Крушево, Дълбок извор, Първомай. Отводняването на къщите е приключило вчера. Изграждат се допълнителни диги за ограничаване на притока на вода.

Предстои да се направи дезинфекция на водата на всички места с високи води.

Три села и три махали на територията на областите Видин, София и Кърджали е затруднен достъпът за доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост.

В село Бисер продължават дейностите по отстраняване на последиците от наводнението. Поради активното снеготопене в област Хасково се е повишило нивото на водите на много микроязовири. Продължава контролираното изпускане на язовирите Доситеево и Тракиец.

Жълт код е обявен в областите Добрич, Варна и Бургас. Очаква се утре времето да остане непроменено.