OffNews.bg

Направленията свършиха. Болните без достъп до специалист до юли

Направленията за лекари специалисти свършиха още в първите дни на месец юни. Допълнителни няма да има. Болните здравноосигурени ще трябва да чакат до юли.

От липсата на направления след първите дни от поредния месец се оплакаха лекари и пациенти, а сложните обяснения на здравната министърка и здравната каса само потвърдиха, че няма, а няма и да има направления до следващия месец.

От НЗОК обявиха, че са отпуснали по-голям брой направления за тримесечието и няма да дадат още, независимо че те са свършили още през първите 10 дни на юни.

Така ако пациентите имат спешна нужда от специалист, ще трябва да си платят по цените за свободен прием при съответния специалист, независимо че си плащат здравните вноски и срещу тях държавата е длъжна да им осигури достъп.

 

Къде е проблемът?

Проблемът с недостига на направления се възроди, след като от тази година беше въведена нова методика за финансиране на болничната и извънболничната помощ от Здравната каса. Броят на направленията, които личните лекари могат да издават, бяха орязани с до 30% от началото на годината.

Джипитата се оплакаха, че така направленията на практика приключват в средата на месеца. След това те са принудени да отсяват пациентите и да дават някакви заделени бройки на спешните случаи, а останалите пациенти да отпратят с молбата да дойдат в началото на следващия месец.

Ако пациентът реши, че не може да чака, той трябва да си плати, за да отиде на свободен преглед при специалист.

В края на февруари лекарите излязоха на протест срещу новата методика и поискаха оставката на управителя на Здравната каса д-р Пламен Цеков.

През цялото време от Касата убеждаваха, че лимити не са налагани нито на броя на направленията, нито на бюджетите на болниците. Въведени били само прогнозни обеми на медицинските дейности, които можели да се увеличават при необходимост. По думите на д-р Цеков дори на много места в страната не се използвал и целият обем от разрешения брой направления.

След заседание на Надзорния съвет на НЗОК в началото на март беше обявено, че на личните лекари се разрешава да дават до 10% повече направления без разрешение от НЗОК, а неусвоените направления (където и да остават такива) щели да могат да преминават за използване през следващия месец.

След решението джипитата отново се оказаха в незавидна ситуация - имаха съвсем малко повече направления от миналата година, които отново свършваха много преди края на месеца и отново трябваше да лепят бележки по вратите на кабинетите си, че направления няма, или постоянно да понасят гнева на хората, нуждаещи се от специалист.

На този фон от НЗОК продължиха да заливат медиите с цифри, за да опровергаят факта, че положението е чак толкова зле, колкото изглежда: били отпуснали с 37 392 повече направления за специалист през второто тримесечие, а за лабораторни изследвания - с 465 888 повече.

Отпуснати са толкова направления, колкото е подадено като необходим допълнителен брой от Районните здравни каси и до края на месеца вероятно няма да бъдат отпускани повече, обясниха пред OFFNews от НЗОК. Въпреки това ден, 13 юни, такива при джипитата няма.

Лични лекари връщат пациенти или направо поставят бележки на вратите на кабинетите си, за да уведомяват пациентите, че направления няма.

След разговори с лекари и с управителя на НЗОК здравният министър в служебното правителство проф. Николай Петров заяви, че е наредил проверки, за да се установи дали има недостиг на направления и ако има колко направления не достигат.

От здравното министерство обясниха, че такава проверка е започнала и се провежда в момента.

След смяната на правителството новият здравен министър Таня Андреева също се зарече, че ще се заеме с проблема с направленията. Андреева обяви, че предстои среща с Пламен Цеков, за да обсъдят този въпрос, като коментира, че не е редно пациенти, които са платили здравните си осигуровки, да плащат за преглед заради липсата на направления.