OffNews.bg

„Кокаиновите крале“ работили за калабрийската мафия Ндрагета

Задържаните при международната операция "Кокаинови крале" са работили за калабрийската мафия Ндрагета, съобщават от италианската полиция.

От полицията посочват, че десетки арести са били извършени в Италия, България, Словения, Испания, Холандия, Финландия и Хърватия.

У нас в рамките на операцията бе задържан Евелин Банев-Брендо и още 14 души.

В Италия днес се състоя пресконференция за проведената мащабна операция срещу международна мрежа за трафик на наркотици, съобщиха италиански медии. Операцията в България стана известна като „Кокаинови крале”.

При проведената операция с последните арести, станало ясно, че българи са участвали във всички фази на трафика – от закупуването на наркотика до разпространението му в Европа, каза на днес пресконференция в Италия ген. Джанпаоло Ганцер – директор на RОS - Специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност.

През 2005 г., в рамките на разследване на калабрийската „Фамилия Белоко”, клон на Ндрангета (Калабрийската мафия) италианските служби установяват съществуването на разработена международна мрежа за трафик и разпространение на наркотици. Изяснено било, че фамилия Белоко се снабдява с кокаин от българска организирана престъпна група, ангажирана с вноса на наркотици в Италия и Европа. Нейната оперативна база била Милано.

Това дава основание случаят да бъде насочен към Специализираната прокуратура „Антимафия” в Милано.

При разследването е установено, че българската група е отговорна за вноса на значителни количества кокаин от Аржентина. С помощта на Централната служба за борба с наркотиците, Службата за международно оперативно сътрудничество на Полицията и Евроджъст, разследването е разширено и в него се включват компетентните служби в България и Испания. В резултат на това е установено, че в испанския гр. Аликанте организираната престъпна група има друга оперативна база.

В първия етап от оперативната работа разследващите разбират какви са количествата и начините на трафикиране на наркотика. Арестувани са български куриери, пренасяли дрога от Доминиканската република. Заловени са отделни минимални количества наркотик на летищата в Милано и Амстердам.

На следващ етап е установен по-значителен внос от наркотика в Италия, но по море. Морските съдове били осигурени от братята Фабио и Лучо Кателан. Те са успели да ги пригодят със специални тайници. Корабите са пътували по дестинацията от Карибските острови към туристическите пристанища на Испания и към Балеарските острови – предпочитано място за акостиране и съхранение на наркотика. Впоследствие дрогата е пренасяна към Италия и други страни в Европа.

Важна роля в цялостната организация по трафика на наркотика е имал италианецът Антонио Мелато. Неговата задача е била да набира морски съдове и екипажи за нуждите на организацията. Той е поддържал връзка с българина Евелин Банев- Брендо, считан за ръководител на организацията, трафикирила кокаина.

Според ген. Джанпаоло Ганцер – директор на RОS, българи са участвали във всички фази на трафика – от закупуването на наркотика до разпространението му в Европа. По време на оперативната работа в испанския град Джирона службите засичат организационна среща, на която Евелин Банев договаря следващи доставки на кокаин. Установено е, че българинът е финансирал наемането на морските съдове, осигурени от Антонио Мелато, основно от Канарските острови. Впоследствие са наети две морски съда с възможност да пренесат 3 тона кокаин. Един от случаите на транспортиране на кокаина е бил детайлно възстановен в рамките на разследването.

При проведените през 2007 година оперативна работа и наблюденията на Антонио Мелато позволяват да бъдат установени действията на екипажите, трафикирали дрога от Венецуела към Испания. На 14 февруари 2007 г. на около 1000 мили от о. Мадейра, е бил засечен и задържан морски съд, превозвал 2 тона кокаин. Арестувани са тримата членове на екипажа. Същия ден испанските митничари, по сигнал на италианските служби, извършват обиск на друг кораб, където са намерени 4 тона кокаин, и са арестувани седемте члена на екипажа. При ареста на Антонио Мелато и неговия син Алесандро в Дубровник, Хърватия, са били събрани допълнителни данни за вероятна доставка на кокаин през Африка.