OffNews.bg

Клисарова: В МОН няма да има политическа чистка

Политически уволнения няма в Министерството на образованието и няма да има. Това заяви във Велико Търново образователният министър Анелия Клисарова.

„Образованието е много надпартийно и там хората ще бъдат оценявани по качеството на техния труд и професионализъм“, посочи Клисарова, като обясни, че разчита на взаимно уважение и лоялност от страна на служителите във ведомството.

През тази учебна година ще бъдат закрити 15 училища. 16 пък ще бъдат преобразувани, допълни Клисарова.

По думите й делегираните бюджети ще продължат да съществуват, но ще бъдат оптимизирани, като ще се вземе предвид и резултатите на учениците. Училищата с по-високо качество на обучението ще получат възможност за по-добро финансиране, коментира тя.

Клисарова посочи, че предстои в края на годината НАП и бюрата по труда да предоставят информация за това колко студенти, завършили образованието си през тази година, са намерили работа по специалността си.

41% от младите хора в България предпочитат да учат право, икономика, администрация и управление. Най-търсени пък са педагозите, инженерите, компютърните специалисти и специалистите в системата на здравеопазването, каза образователният министър.