OffNews.bg

Кирил Йорданов подаде оставка

Кметът на Варна Кирил Йорданов подаде оставка.

Йорданов обяви дълго чаканото от варненци решение днес на брифинг, даден във фоайето на сградата на община Варна.

Оставката на Йорданов е едно от основните искания на протестиращите в Морската столица.

Оставката му поиска и Пламен Горанов. 36-годишният мъж се запали пред общината във Варна в знак на протест срещу групировката ТИМ и с искане за оставката на Йорданов на 20 февруари. Пламен почина на 3 март. Днес, в деня на национален траур заради смъртта му, Варна се прощава с него.

Дни преди оставката от ГЕРБ обявиха, че оттеглят политическата си подкрепа от Йорданов.

Днес вицепремиерът в оставка Цветан Цветанов пък заяви, че Йорданов е бил "най-малкото зло", което партията е могла да направи, като излъчи своя кандидатура за града.

Като мотивите за оставката си Йорданов посочи, че е накърнено името му и достойнството на семейството му и че след всичко, което се случва в града, той не могъл повече да представлява варненци. Йорданов каза, че ще иска да бъде публикувана стенограма от заседанието на Общинския съвет, в което предупреждавал за събитията, които днес се случват във Варна. Той смята, че ситуацията в града е предизвикана умишлено, а самозапалилият се Пламен Горанов е станал жертва на сценарий. 

Пресконференцията беше кратка, като преди да се върне в кабинета си, Йорданов получи "Златен скункс". 

Вече близо месец варненци излизат на най-масовите в страната протести. Те изразяват недоволството си срещу монопола на групировката ТИМ и кмета Кирил Йорданов. Недоволството срещу кмета ескалира след като Пламен Горанов се запали в знак протест срещу управлението на кмета, който отказа да подаде оставката си.