OffNews.bg

Искат 5 млн. лева за млади учители

Пет милиона лева да бъдат предвидени от бюджета за 2013 г. за набирането на млади учители, поиска Съюзът на работодателите в системата на образованието.

Сумата е заложена в национална програма за набиране на млади учители,  която ще бъде внесена в Министерството на образованието, младежта и науката до 30 септември, каза председателят на съюза Самуил Шейнин, цитиран от БТА.

Ако бъде одобрена, ще тръгне пилотно в десетина български училища.

Проблемът със застаряващите преподаватели в българските училища е сериозен. Само 0.1% от педагозите в тях са до 25 г. От тях 280 са в общообразователните училища, 161 - в детските градини, и 69 - в професионалните гимназии.

Само 3.27% от учителите у нас са до 29-годишна възраст.

Младите не искат да преподават в училище, защото заплащането е ниско, нямат достатъчно информация и ги е страх от работа с деца, коментира Шейнин. Програмата предвижда младите учители да получават допълнително възнаграждение. Шейнин настоява те да имат възможност и за допълнителни квалификации 

В същото време над 55 г. са 35% от учителите в страната. В общообразователните училища преподават 9688 от тях. 5673 са в  детски градини и 3653 - в професионалните гимназии.

Проектът на национална програма предвижда за всяко училище да бъде определен процент работни места от общия числен състав, който да бъде заеман от младши учители без трудов стаж.

Ако програмата бъде одобрена, мярката ще бъде заложена в стратегията на всяко учебно заведение и ще има ежегодна актуализация. Планирано е още подписване на споразумения с университетите, като висшите училища се задължават ежегодно да предоставят информация на училищата за броя на завършващите студенти по съответни направления и региони.

Планирани са и платени практики за студентите, както и допълнително финансиране за университетските преподаватели, които ще подготвят младите професионалисти за стажовете им.