OffNews.bg

Яне Янев се прицели срещу двама служебни министри

Двама министри от служебния кабинет на Марин Райков попаднаха под прицела на лидера на РЗС Яне Янев.

Това стана ясно днес след срещата му с премиера, на която той е подал сигнал срещу министрите на икономиката и околната среда и водите Асен Василев и Юлиян Иванов. Според сигналът касае гражданството на двамата министри, както и декларациите им за конфликт на интереси. Янев не даде повече подробности около сигналите и отказа да ги коментира след брифинга, който се проведе след срещата му с премиера Райков. 

От декларациите за конфликт на интереси, които са публикувани на сайта на президенството, е видно, че двамата министри са заявили, че нямат участия в търговски дружества, в предизборни щабове и че не заемат друга държавна длъжност. От декларацията на министър Иванов е видно, че той влиза в ръководството на училището за политика "Димитър Паница",  Фондация "Елизабет Костова"  и е член на сдружение “Американски университет в България”, от където обаче се е оттеглил на 12 март 2013 година. 

Янев обеща да даде повече подробности по сигнала в следващите дни.

Премиерът Райков не коментира случая, но заяви, че два пъти е отправил предупреждение към всички министри и държавни служители да запазят доверието на гражданите „Внимавайте с кого сядате на една маса. Сега отново ги призовавам да не разклащат допълнително гражданското доверие", каза Райков.

Райков каза още, че е съгласен с констатациите на Яне Янев за възможни технически проблеми при провеждането на изборите. Бомбата била заложена в изискването за наличие на копирни машини в Секционните избирателни комисии (СИК). Предложението беше прието в промените на Изборния кодекс, подкрепено от мнозинството от ГЕРБ. Яне Янев смята, че ксероксите трябва да бъдат инсталирани в секциите поне десет дена преди деня на изборите, за да могат членовете на комисиите да се научат да работят с тях. "За първи път резултатите от изборите ще се забавят, а това е предпоставка за съмнения за фалшифицирането им", предупреди Янев.