OffNews.bg

ГДБОП свали пиратски сайт за филми

ГДБОП спря достъпа до торент-тракер, който предоставял на потребителите незаконно музика, филми и софтуер, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Антимафиотите от сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост“ получили сигнал за нарушено авторско право в средата на миналата година. Сигналът бил пуснат от авторите на български филм.

Спецполицаите започнали веднага разследване, в хода на което установили адреса на торент-тракера. В акцията се включили и служители в регионалните звена на ГДБОП в София и Благоевград, където на 10 февруари ГДБОП спря друг торент сайт.

В хода на разследването станало ясно, че собственик на нелегалния сайт, който разпространявал наши и чужди филми, е 21-годишен мъж.

След няколко извършени претърсвания на адреси, на 20 март са конфискувани три компютърни системи, които са поддържали торент-тракера. Дейността на нелегалния разпространител на защитена информация е прекратена. Срещу младия администратор е образувано досъдебно производство.

България участва в световните протести срещу търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA), под удара на което попадат и торент-сайтовете, които са разпространители на информация, защитена с авторски права.