OffNews.bg

Експерт предупреждава: Бежанско цунами тръгва към нас

Бежанската вълна от Сирия скоро ще се превърне в цунами, което ще разруши из основи рахитичната икономическа и социална структура на отечеството ни.

Това предупреждава проф. Петър Иванов, зам.-председател на Центъра за демографска политика в своя статия.

Той се позовава на статистика за демографията на българите, която е публикувана на официалния сайт на ЦРУ, като я сравнява с данни на Националния статистически институт (НСИ).

"Както е известно, българите в момента сме под 7 милиона (през 1989 г. бяхме около 9,1 милиона). По смъртност се качихме от 18-то място през 2009 г. на 8-мо място в света. Категорични световни шампиони сме по изчезване. Статистиката на ЦРУ посочва точното число на българското население за месец юли 2013 г.: 6 981 642 души. Това число е доста различно от числото на НСИ – 7 285 552 души. По удобен за властта начин се представят и статистическите данни за миграцията. Според родните статистици емигриралите през 2012 г. българи са 16 615 души, а имигрантите били 14 103, и следователно, за НСИ нетният миграционен индекс е -0,34‰. Но ЦРУ в своя сайт посочва над 8 пъти по-голям отрицателен индекс (net migration rate): -2,84‰, което показва, че разликата между имигрантите и емигрантите в България са най-малко 19 880 души годишно (според НСИ, те били само 2 512 души), което пък от своя страна означава, че през миналата година, а и сега, всеки ден средно емигрират най-малко 55 българи. Всеки 26 минути един българин напуска безвъзвратно отечеството си, без в него да е заместен от пришелец незнайно откъде. Тази тенденция е на път да се преобърне. Нарастването на емиграцията е шокиращо, тъй като за предходната 2011 година, според НСИ, емигрантите са били 9 517, а само след една година това число се е увеличило повече от два пъти (с 209%), ако имаме предвид обективните данни на ЦРУ. Едно е безпощадно ясно: все повече хора емигрират от България", твърди професорът.

Той посочва, че пак според НСИ у нас се заселват 14 103 имигранти годишно. "Тази информация, естествено, не може да бъде вярна по чисто логически съображения, ако имаме предвид отрицателния нетен индекс на ЦРУ; би трябвало тогава изселниците за една година да са 30 718 души, а не 16 615, както твърди НСИ", коментира проф. Иванов.

Според него обаче по-важното в случая е да има информация за това какви са хората, които се заселват в България, къде се заселват, как се препитават, каква е динамиката на процеса на заселване, какви са тенденциите, има ли вълна от сирийски бежанци, каква е подготовката за нея, има ли система на приема, какъв е нейният капацитет и т.н.

"Интересно е, защо имигрантите в България се виждат от казионните институции само като завръщащи се емигрирали преди време българи (какво ли ги привлича?). Защо не е публикуван точният брой на арабите бежанци? Броят на бежанците очевидно не е малък, и не е този, който ни казват, след като само за една нощ, според съобщения по медиите, властите задържали на границата ни с Турция 120 души. Значи, у нас пристигат все повече и повече неканени гости чужденци", коментира още професорът в своя статия.

Той изчислява, че ако има война в Близкия изток, емигрантите в България ще са между 100 000 и 300 000 души.