OffNews.bg

Движение БГ: Нов държавен дълг ще увеличи лихвите по кредитите

Нов държавен дълг ще доведе до увеличение на лихвите по кредитите, алармира Бисер Манолов от икономическия екип на "Движение България на гражданите".

По думите му в последните дни се забелязват две опасни тенденции - първо се говори за липсващи между 1 и 2 млрд. лева в бюджета и второ се анонсира емитиране на дълг в размер на 1 млрд. лева. Именно емитирането на дълга застрашава лихвите по кредитите както за физическите, така и за юридическите лица.

Според Манолов има два индикатора за този риск. Като първи той посочи, че за периода април-юни 2013 г. има увеличение на рисковата премия за страната в 10-годишния диапазон от 1.25 на 1.75%. Това означава, че всеки, който инвестира 10 млн. лева в България, плаща годишно не 125, а 175 хиляди лева застраховка срещу фалит на държавата.

Вторият риск се крие в твърде колебливото говорене по въпроса дали ще се емитира дълг или не. Тази колебливост е довела до допълнително напрежение на пазара на дълг, а то от своя страна води до повишаване цената на държавния дълг за сметка на данъкоплатците.

По думите на Манолов правителството е избрало френския модел на увеличаване на държавния дълг за социални плащания, което пък е довело Франция до рецесия.