OffNews.bg

Доброволци почистват част от Централния Балкан

От събота - 13 юли, започва едноседмична национална акция за почистване на труднодостъпни защитени територии, организирана от "За Земята".

Събитието ще се състои за 15-а поредна година и е част от ежегодната кампания, осъществила се в по-голямата част от националните паркове в България. Основна цел на инициативата е не само почистването, но и култивирането на уважение към природата.

Тази година усилията на доброволците ще бъдат съсредоточени в Централния Балкан в периметъра от х. Амбарица до х. Соколна.

За първа година почистването ще се случи в три паралелни лъча, които ще се съберат на х. Тъжа. До момента има 160 регистрирани, които ще се разпределят между Лъч Север (х. Плевен - заслон Ботев - вр. Ботев), Лъч Амбарица (х. Амбарица) и Лъч Юг (х. Соколна - х. Тъжа). Работният план на участниците включва окончателното премахване на старите сметища на хижите Амбарица, Тъжа и Соколна, както и около военната база на вр. Голям Кадемлия. Той включва и подновяването на маркировката между хижите Соколна и Тъжа, както и преглед на основните туристически маршрути в района.

По време на почистването през последните 15 г. бяха свалени над 73 т. отпадъци, предимно от националните паркове Рила, Пирин и Централен Балкан.

Разпределението на лъчовете по дни е следното:

Лъч Север:

13 и 14 юли – х. Плевен

15 -17 юли заслон Ботев и връх Ботев

Лъч Юг:

13 - 16 юли - акция почистване на сметище в района на хижа Соколна - хижа Тъжа

Лъч Амбарица:

13 - 17 юли - акция почистване на сметище/а в района на хижа Амбарица