OffNews.bg

Бедни от Бяла Слатина останаха погрешка без храни от БЧК

435 души от община Бяла Слатина останаха без полагащите им се помощи под формата на хранителни продукти, съобщи БНТ.

Помощите се раздават от началото на месеца в пунктовете на БЧК.

Право хранителни продукти, купени с безвъзмездна помощ от ЕС, имат хората, които са получавали целеви помощи за отопление от държавата за отоплителен сезон 2012/2013 г. и на такива, на които е отказана помощ за отопление, но имат доход под официално определената линия на бедност, както и неосигурени майки, получавали през предходната календарна година месечни помощи за отглеждане на дете до 1 година.

Въпросните над 400 души от Бяла Слатина са категорични, че имат право на помощи и са разчитали на тях. От списъците са отпаднали семейства, които се грижат за малки деца, инвалиди или първокласници.

От социалната служба в Бяла Слатина признаха, че става дума за човешка грешка. "Проверка ще има и ще се намерят виновните лица, които са допуснали този пропуск", обеща Васил Петков, директор на службата. 

От регионалната социална служба във Враца и от БЧК взеха решение правоимащите да получат полагащите им се по закон храни от първия и втория транш наведнъж в началото на декември.

Тази година бедните ще получат близо 46 кг. хранителни продукти от първа необходимост - ориз, брашно, захар, олио, фасул, леща, конфитюр, мед, вафли и картофено пюре.

В пакета за първия транш, чието раздаване приключва тази седмица, имаше 25 кг. продукти, вотрият пакет ще е около 21 кг. и ще се раздава през декември. 

Тази година ЕС ни отпусна 34.4 млн. лв. и с тях Държавен фонд “Земеделие” купи 16 816 тона храни.