OffNews.bg

България пак на съд - момиче на 19 г. умряло след 2 месеца глад в приют

Българският хелзински комитет дава България на съд заради смъртта на момиче от социален дом, съобщи БХК. Това е второто подобно дело за организацията, заведено в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

19-годишната Николина К. умира от глад на 31 октомври 2007 година. Случаят излиза наяве чак през 2010 г., когато е образувано досъдебно производство. То съвпада и с активните проверки по онова време между БХК и прокуратурата.

През април 2012 г. производството е прекратено. Върховна касационна прокуратура взема това решение с мотив, че няма престъпление.

Официалната причина за смъртта е маразъм - крайна степен на патологично недохранване. Според прокурорите обаче недохранването било причинено от умствена изостаналост.

Делото в Страсбург води адвокат Маргарита Илиева, директор на правната програма на БХК.

"Освен, че произволно приписва на умствената изостаналост несъществуващото свойство да причинява смъртоносен глад, за да нормализира и оправдае гибелта на Николина, прокуратурата напълно игнорира това, че служителите на “дома” и болницата, в която умира Николина, са бездействали да положат каквато и да е грижа да предотвратят или лекуват болестното недохранване на детето", обясни адвокат Илиева.

Николина е родена на 8 февруари 1988 г. в Габрово. От двамата й родители е известна само майката. Тя никога не се е интересувала за детето си. Николина е в дома от 11 ноември 1998 г.

Младото момиче е прието в болница с инфекция на целия организъм и тежка дисфункция на кръвосъсирването, след като два месеца не се храни и страда от кръвоизливи по цялото тяло.

Прокуратурата игнорира този период на бездействие от страна на персонала в дома и болницата, както и факта, че инфекцията е тръгнала от рана на ухото. Прокуратурата не съобразява, че от рана на ухото не следва да се умира и дори не се интересува как е причинена тази рана, нито какво е довело детето до такова отслабено състояние, че организмът му напълно да се срине от нея.

 “Домът” и болницата са същите, в които умира Анета Йорданова – детето, погълнало килограми боклуци, без прокуратурата да види нечия вина за това, чието дело БХК заведе по-рано тази година. Това са домът в с. Стража, Търговищко и болницата на Търговище.

 Според БХК, държавата пряко отговаря за смъртта на Николина. Човешката немарливост, на която е било жертва момичето, е причинила убийствения маразъм. Те твърдят, че нейната смърт е плод на дискриминацията, на основата на менталните увреждания на Николина.

Държавата, според БХК, отговаря и за провала на разследването за смъртта на момичето. Това също е дискриминация, основана на предразсъдъците на прокуратурата, че за децата с умствена изостаналост е присъщо да гладуват и умират от глад, както и на факта, че детето е безпомощно и само в ръцете на държавата – т.е. че всяка злоупотреба с него може да остане безнаказана, пише в мотивите на адвокат Илиева.